Sälja bil till bilhandlare eller privat?

Att byta bil är lite som att byta bostad. Det finns fallgropar, det finns möjligheter. Här går vi steg för steg igenom vad du behöver tänka på när du ska sälja din nuvarande bil.

Sex steg till en lyckad bilförsäljning

Att byta bil är lite som att byta bostad. Det finns fallgropar, det finns möjligheter. Här går vi steg för steg igenom vad du behöver tänka på när du ska sälja din nuvarande bil.

Ditt första val: privat eller bilhandlare?

Det kan förstås vara en poäng att sälja din gamla bil innan du köper en ny. Då undviker du de dubbla kostnader som uppstår när det står två bilar på uppfarten. Har du förresten plats till två bilar? Med extra fasta kostnader för försäkring, skatt och andra avgifter? Tänk också på att du kan behöva acceptera att gå ner i pris om det blir bråttom med att sälja bilen.

Med detta sagt; det kan ju också vara bekvämt att ha din nya bil på plats när du säljer. Du riskerar inte att behöva vara utan bil ett tag.

Du får helt enkelt kika i din plånbok och väga för och emot. Men oavsett val ska den gamla bilen väck förr eller senare. Ska du då sälja den privat eller till en bilhandlare?

Det finns några uppenbara uppsidor med att gå till en bilhandlare. Du kan lämna bilen när du hämtar ut din nya. Du riskerar inte att bli blåst. Det händer tyvärr att privata bilaffärer slutar med att säljaren inte får sina pengar, det kan vara skönt bara att slippa bekymra sig för risken. Det pris du får av en bilhandlare kan till att börja med låta bra mycket lägre än det du tror dig kunna få när du scannar priser på Blocket eller synar någon av de sajter som finns för värdering av begagnade bilar. Då ska du komma ihåg att det är mer regel än undantag att din köpare kommer att pruta ner ditt pris ganska rejält. Du ska också räkna med den tid du behöver lägga ned om du väljer att sälja privat. Dels på att förbereda bilen för försäljning (städning, piff och fix, foton, tvätten, kanske service eller reparation), dels på att svara i telefon och ta emot potentiella köpare som vill komma och provköra. Bilhandlaren är ett alternativ som erbjuder så mycket bekvämlighet att om det blir ditt val, då kan du rätt och slätt hoppa över de följande kapitlen i den här artikeln!

Väljer du att sälja privat så är det dags att börja med förberedelserna!

Så fixar du bilen inför försäljningen

När du säljer din bostad är du förstås noga med att städa hysteriskt ordentligt innan visningen. Säkert har du också kontaktat en proffsig mäklare med en proffsig fotograf. Eventuellt har du hyrt in en inredare som med sitt skarpa sinne för detaljer piffat till upplevelsen av bostaden och förhoppningsvis försäljningspriset. En massa förberedelser för ett optimerat pris. Du tänker förstås lite på samma sätt när du ska sälja din bil:

  • Tidpunkten

Sälj helst på våren om du har en sportigare sommarbil (det kanske är en cab?), sälj helst på hösten om du har en uppenbar vinterbil (med tillexempel fyrhjulsdrift). Men tidpunkten är inte särskilt kritisk annars. Det säger sig självt att den varmaste semesterveckan eller de lataste mellandagarna mellan jul och nyår inte är din prioriterade tidpunkt, men faktum är att det kan funka det med. Koncentrera dig på andra saker.

  • Ordning och reda

Sätt dig själv i köparens sits. Vill du när du åker för att provköra en bil att säljaren har alla dokument samlade i en prydlig plastmapp? Det senaste besiktningsprotokollet, registreringsbevis, kvitton och servicebok? Ja, det tycker du om. Det gör dig trygg, du vet att den här säljaren har koll på grejerna. Du vill inte ha sommar- eller vinterdäcken begravda under en hög av bråte i ett stökigt förråd. Du vill inte att någon ska behöva leta efter reservnyckeln i 45 minuter. Det här är viktiga grejer!

  • Fixa sånt som skaver

En begagnad bil har alltid sina skönhetsfläckar, då är det. En repa här, något stenskott där. Men mycket kan du fixa själv. Små detaljer som gör att köparen inte lika lätt kan trycka på stora prut-knappen. Förstås ser du till att din bil är besiktigad och servad innan försäljning. Du har kollat oljan och bytt ut gamla slitna torkarblad. Naturligtvis är bilen tvättad och städad. Det är också bra om skatten är betald, så slipper köparen fundera över den extra kostnaden. Vill du optimera köparens vällust så kan du låta en oberoende part göra ett konditionstest av bilen, ungefär som en hussäljare kan låta besiktiga huset redan till visningen. Det här är främst aktuellt för dig som säljer en högt värderad bil.

  • De små detaljerna

Det kostar en del men du kan överväga att lämna in bilen på rekond. Du kan också låta polera den och kosta på dig en motortvätt. Det finns inte en köpare som inte blir imponerad av en väldoftande interiör och ett snyggt tvättat motorrum. Det är sånt här som gör att du får ut max. Det innebär samtidigt bök och stök och pengar, sånt som en bilhandlare tar hand om ifall du börjar undra om inte det alternativet hade varit det smartaste trots allt? Det är alltid en dålig idé att försöka sminka en uppenbar gris med billigt spackel. Luktar bilen rök eller surt så försök inte maskera det med parfym eller doftgranar. Det gör bara köparen misstänksam. Ta istället reda på vad problemet består av och lös det sedan! Eller ta höjd för att du kanske måste gå ner ett par tusenlappar i pris.

  • Lägg omsorg på din annons!

Det finns mängder av Instagramkonton som dammsuger Blocket efter lustigheter som folk kan skratta åt. Inte sällan är det bilannonser som dras fram i ljuset. Det kan vara allt från riktigt taffliga bilder till humoristiska felstavningar. Kul på Instagram, men inte så lukrativt om du vill framtå som en seriös säljare att lita på. Så här går du tillväga:

  • Välj rätt plats

Blocket är fortfarande störst på privat försäljning av bilar, även om det poppat upp en massa andra marknadsplatser som också kan funka. Här beror det lite på vad det är för bil du ska sälja. Facebook kan funka utmärkt för den riktigt billiga bilen. Men är det en Fiat från 1952 du ska göra dig av med, då bör du vända dig till en mer nischad aktör där de dedikerade fansen samlas. Fundera över din tänkta målgrupp och anpassa platsen efter den. Blocket funkar nästan alltid, men där finns det också ganska många mindre seriösa köpare som kommer att överösa dig med skambud redan från första publiceringsminuten.

  • Ta snygga bilder

Det här är lättare än någonsin, med de kompetenta kameror som finns i de flesta lite nyare mobiltelefoner. Bilden är det första din köpare ser. Här kan du sticka ut direkt. Lägg tid på den. Placera den i en bra omgivning, men med neutral bakgrund som framhäver objektet. Ta många bilder. Gå runt med mobilen och experimentera. Du kommer att upptäcka att ljuset i bilden blir mycket bättre bara du flyttar dig två meter och tar bilden från ett annat håll. Prova olika vinklar. Öppna gärna dörrar ta bilder av interiören. Plåta detaljer. Båda sådana som visar att bilen är i fint skick, men också eventuella skador! Det är bättre att köparen åker till provkörningen med bilden fullständigt klar för sig. Då blir prisdiskussionen lättare.

  • Jobba med texten

Var utförlig. Sök upp dina fordonsuppgifter (det kan du göra på Transportstyrelsens hemsida) och ta med dem i annonsen. Om du vill lämna ut registreringsnumret i annonsen kan den potentiella köparen själv ta redan på saker som tillverkningsår och typ av växellåda. Som köpare vill du få bilden klar för dig så fort som möjligt, det finns många bilaffärer som aldrig blivit verklighet bara för att köparen inte orkade ”ringa för mer info”. Tänk på att du kan ha 40 konkurrenter med samma bil. Kolla hur andra har gjort, härma den som du anser ha publicerat en riktigt bra annons som svarar på så många frågor som möjligt. Var saklig! Rubriken ska innehålla uppenbara väsentligheter. ”Fin Volvo” är ingen bra rubrik. ”Volvo XC40 Recharge, räckvidd 418 km!” är en bättre, för den talar direkt till den tilltänkta köparen. Se till att nämn sådant som folk söker efter, sådant som de har som krav. Det kan vara automatväxel eller dragkrok, det kan vara ”rymlig och lättlastad” eller ”bränslesnål och billig i drift”.

  • Var ärlig och öppen

Berätta om bilens skick, om service:ar och reparationer. Nyligen utförda reparationer är en riktigt bra grej i de här sammanhangen. Köparen känner sig trygg med vetskapen om att bromsskivorna är bytta, för då slipper ju hen den framtida kostnaden på ett bra tag. Har du extrautrustning som du kan tänka dig att låta ingå i priset, så berättar du förstås det. En takbox kan göra att du hittar rätt köpare snabbt i konkurrens med många andra säljare. Har bilen en buckla eller en repa så berätta det, det är som sagt bättre att ta sådana grejer tidigt än att låta en provkörare bli besviken på plats.

  • Var noggrann

Låt en kompis eller familjemedlem läsa och syna texten. Det ser bara slarvigt ut med stavfel och syftningsfel. Det finns fler språkpoliser än du anar! Som kanske sätter likhetstecken mellan slarvfel i en annons och slarvig bilägare.

  • Fundera över din integritet

De flesta människor är både schyssta och ärliga och de allra flesta privata bilaffärer löper ganska smidigt. Men väljer du att publicera ditt namn, ditt telefonnummer och registreringsnummer på bilen i annonsen så kan det i värsta fall leda till otrevligheter. Oseriösa köpare kan ringa på dörren när som helst. Samtidigt måste du återigen sätta dig i köparens sits. Vill du kontakta en säljare som framstår som väldigt hemlig? Du kan skapa en tillfällig mejladress för att underlätta kontakter i just det här ärendet. Sortera bort personer som framstår som uppenbart suspekta.

Så sätter du rätt pris

Här finns det så många parametrar att det är lätt att känna sig vilsen. En bilhandlare ger dig en uppskattning, precis som värderingssajterna på nätet. Du kan också scanna av privatmarknaden själv och kolla vad andra vill ha för sina bilar, som är samma som din. Verkar din bil bättre, sämre eller ungefär samma? Jämför miltal, skick och utrustning.  Generellt sett gäller förstås att ett lågt pris leder till snabbare affär. Men glöm inte att det prutas även på billiga priser. Här kan du riskera att ha lagt ned en massa jobb på din försäljning, och i slutändan ändå inte få mer än vad bilhandlaren erbjöd dig från början. Kom ihåg att det pris som står på Blocket sällan är det slutgiltiga försäljningspriset.

 

Räkna på det! Om din bilhandlare erbjudit dig 120 000 kronor för din bil så är det vad du får i handen. Om du tror dig kunna lägga ut den för 140 000 kronor privat så har du förmodligen rätt. Men vad behöver du lägga för att få ut de pengarna? Det kanske krävs en rekond, någon reparation, en massa fix och trix – och därmed en massa tid. Sedan har du prutmånen och tidsmånen. Hur många potentiella köpare behöver du ta emot hemma vid bostaden innan bilen de facto blir såld? Räkna på både pengar och tid. Är det 98 000 kronor du vill ha ut för din bil så bör du sätta priset något högre.

Så agerar du vid försäljningen

Okej, du har omsorgsfullt klarat av alla de inledande stegen. Den snygga annonsen är publicerad, bilen är säljklar och nu börjar det ringa på mobilen eller plinga i inkorgen. Men du är inte i mål än:

  • Var tillgänglig och serviceminded!

Du ska kunna svara på frågor, du bör inte dröja för länge med att svara. Då kan köparen redan ha hittat ett annat objekt.

  • Planera!

Få köper grisen i säcken. Du får räkna med att hålla dig hemma de närmaste kvällarna och helgerna, när folk kommer att vilja besöka dig för att titta på bilen i verkligheten. Använder du bilen i din vardag så bör du hinna med biltvätten med frekventa mellanrum under försäljningstiden. En skitig bil kanske inte är hela värden, bilar blir lätt skitiga, men du kan vara säker på att skit i alla fall inte imponerar på kunden. Ha papper och all dokumentation tillgänglig.

  • Våga säga nej

Tycker du att någon verkar jobbig eller suspekt, lita på den känslan. Ringer någon och är beredd att åka 65 mil för en bil för 20 000 så kanske du ska fundera. Köparen kan förstås vara seriös men du riskerar att behöva be 15 andra köpare att vänta medan din första kontakt tar fem timmar på sig. Det finns falska bilförmedlare som berättar för dig att de har en köpare. Det kan verka seriöst och lagligt men kontraktet du blir erbjuden med ett fastslaget betalningsdatum är ett lurendrejeri. Känns det jobbigt så säg nej, det kommer bättre köpare.

  • Var bestämd

Varje person som någon gång sålt en bil på Blocket känner igen situationen: du har satt ett pris men sen börjar prutandet och innerst inne vill du bara bli av med bilen fortare än någon kan säga ”vad kan du tänka dig att släppa den för”. Här kan det ryka många tusenlappar i stunden. Ha klart för dig ditt målpris och ditt absolut lägsta pris – och vik inte en millimeter!

  • Chansa inte

Be en provkörare om namn och telefonnummer innan och kontrollera uppgifterna. Har du bestämt dig för att du vill ha betalt på ett visst sätt, så låt dig inte lockas till något annat. Prata om detta redan när ni bestämmer tidpunkt för provkörningen. Det är inte någon mening att spilla tid på någon som sedan säger att hen tänker sig att delbetala. Träffas på en plats du känner dig bekväm med. Om du inte själv vill åka med i bilen under provkörningen så be den som lånar bilen att lämna något i pant, kanske plånboken. Kom ihåg att du inte får ersättning från försäkringsbolaget om en provkörare stjäl bilen, eftersom du självmant lämnat ifrån dig nyckeln. När det är dags för betalning så be att få se legitimation. Ett ägarbyte går inte igenom om någon uppgift är falsk. I värsta fall blir du stående med kostnader för en bil du inte har, skatt, skador och parkeringsböter.

  • Skriv kontrakt!

Skriv vem som säljer och vem som köper, priset, datum och ev andra överenskommelser. Blocket erbjuder kostnadsfritt ett juridiskt giltigt köpekontrakt som både säljare och köpare signerar med mobilt bank-id. Många försäkringsbolag har också färdiga köpekontrakt som ni kan använda.

  • Välj en trygg betalning

Lämna aldrig ifrån dig bilnycklarna förrän betalningen är genomförd. Det bästa sättet att ta betalt som privatperson är med Swish. Pengarna överförs direkt utan möjlighet för köparen att dra tillbaka dem i efterhand. Du kan använda Swish för betalningar upp till 150 000 kronor. Handlar det om större summor är det bästa att kontakta banken för ett möte, där ni fixar transaktionen. Blockets egna betalningstjänster är också ett alternativ.

  • Det här ska du inte gå med på!

Stora summor (som det ju nästan alltid handlar om vid en bilförsäljning) i kontanter bör du undvika. Det gäller faktiskt också banköverföring på internet. Det ser riktigt ut och känns bra, men en bedragare kan uppge falsk identitet och sedan avbryta överföringen precis efter köpet. Då står du där och tänker att: men jag såg ju pengarna dras från kontot! Betalningar via Western Union eller Paypal för vanliga vid just bedrägerier eftersom de går att förfalska på olika sätt. Var uppmärksam här! Ibland säger en köpare att det just nu inte går att ändra den dagliga beloppsgränsen. Be då att ni möts senare, på banken.

  • Gör ägarbytet!

Säkrast och snabbast görs ägarbytet digitalt på Transportstyrelsens hemsida, eller via deras app. Du måste alltid ha bilens registreringsbevis tillhands, där finns den behörighetskod du behöver. Ni signerar med bank-id och ägarbytet genomförs direkt. Ni kan också fylla i del två (den gula delen) av registreringsbeviset för hand och skicka med gammelpost. Gör det då tillsammans, så att ni båda vet att ägarbytet verkligen blir av. Kom ihåg: den som står som ägare när skatten ska betalas tar hela årsavgiften. Har du betalat årsavgiften tre dagar innan försäljning så får du inte tillbaka de pengarna.

Grattis, du lyckades! Eller?

Bilen är väck, pengarna sitter på kontot. Grattis! Nu hoppas vi att det dyker upp något i efterhand, men det händer tyvärr att köpare och säljare bli oense. Vems ansvar är det om bilen går sönder efter en dag? Även när du säljer i ”befintligt skick” kan du vara ansvarig för fel som uppstår efter köpedatum. Men så länge du varit ärlig vid försäljningen och inte undanhållit köparen fel du kände till, kan du känna dig ganska trygg. Det åligger köparen att bevisa att du undanhållit fel du varit medveten om. På Konsumentverkets sida Hallå konsument kan du läsa allt om vilka skyldigheter du har som säljare av en privat bil. Det har hänt att en säljare tvingats ta tillbaka bilen eller lämna ett prisavdrag.

Sammanfattning

Fördelarna med att sälja din bil privat? Det finns bara en, som visserligen kan väga tungt: du kan få mer pengar för den. Nackdelarna är förstås att du behöver lägga ned en massa tid, från besiktning till städning till annons till telefonsamtal. Det finns också en osäkerhetsfaktor kring hur lyckad affären i slutändan blir, och risken att bli lurad är tyvärr inte obefintlig. En bilhandlare tar hand om precis allt, från städning till det administrativa, och du är i trygga lagstadgade händer. Men beslutet är ditt, bara ditt! Lycka till!