Den kanske vanligaste oron vid köp av en begagnad elbil är batteriet. Batteriet är ju också den enskilt viktigaste komponenten i en elbil. Det är batteriet som driver motorn och avgör nästan helt hur bilen kommer fungera. Många tror felaktigt att batteriet i en begagnad elbil skulle ha tappat mycket av sin kapacitet. Den här oron är överdriven3 och inte sällan felaktig.
En modern elbil har ett batteri som med största sannolikhet kommer överleva resten av bilen. Ofta tappar batteriet märkbar kapacitet först efter 15.000 mil. Där någonstans brukar batteriet tappa 10–20% i batterikapacitet. Ofta mycket mindre än så.
De flesta biltillverkare lämnar dessutom rejäla garantier på sina batterier, inte sällan upp till 8–12 år, eller upp till 16.000 mil. Det får nog anses vara ett bevis på att tillverkarna verkligen litar på sina produkter. Kolla upp vad som gäller för just den elbil du är intresserad av.
Hur mår batteriet i en begagnad elbil?
När du köper en begagnad elbil av en återförsäljare så ska du alltid fråga om batterihälsan. En seriös bilhandlare har alltid all information om bilen i varudeklarationen. Många handlare lägger dessutom upp informationen direkt på nätet, så att du enkelt kan få koll på de olika modellerna som finns inne.
Köper du en begagnad elbil privat så ligger undersökningsplikten hos dig själv som köpare. Några få bilmodeller kan ge dig information om batteristatus direkt i bilens display, men det är ovanligt. Det finns läsare du kan koppla in för att se status på bilens batteri, men det är oftast krångligt och kräver ofta installation av specialprogram. Du kan även ta bilen till en auktoriserad verkstad och betala för en battericheck, men det är något som kan kosta en rejäl slant.
Det finns också bilmärken där du hyr själva batteriet. Den typen av bilar är oftast billigare att köpa, men där tillkommer då en månadskostnad för själva batteriet. En kostnad som påverkas av din körning. Fördelen är att du inte behöver oroa dig för batteriets status, men nackdelen är att du sitter med en återkommande månadskostnad för själva batteriet. Fråga alltid vad som gäller för batteriet på just den elbil du är intresserad av.
Har du Räckviddsångest?
Du har säkert hört begreppet räckviddsångest när det kommer till elbilar. Oron över att batteriet inte kommer räcka hela vägen eller att det skulle råda brist på laddstolpar längs rutten. Det bästa botemedlet mot räckviddsångest är att titta på hur du faktiskt kommer använda din elbil. Ska det primärt vara en pendlarbil till jobbet eller ett fordon anpassat för långfärder?
En långtur på semestern kräver så klart att du måste kunna ladda elbilen ett par gånger på vägen, men om du ska pendla till jobbet så kommer du med största sannolikhet inte behöva ha laddstolpar längs vägen. Många gånger kanske vi också inbillar oss att vi använder bilen till längre avstånd än vad vi faktiskt gör i verkligheten. Att föra lite statistik på de rutter man tar med bilen brukar förvånansvärt ofta visa på att vi oftast använder bilen till betydligt kortare rutter än vad vi tror.
Körsträckan per laddning, räckvidden, är dock något du verkligen ska ta med i beräkningen när du tittar på en begagnad elbil. Hur ser verkligheten ut kontra tillverkarens siffror? Batteriets hälsa kommer påverka räckvidden, men även din körstil och yttre väderförhållanden. Vinterkyla förbrukar t.ex. mer batteri än ljummet vårväder.
Provkör elbilar och få bättre koll innan du köper
Ta en titt på bilens färddator när du testkör. Nästan alla elbilar loggar energiförbrukningen och för statistik under körningen. Det här kan ge dig en bra överblick på hur mycket kräm bilen förbrukar utifrån just din körstil och yttre omständigheter. Det absolut bästa är om du kan få testköra en fullt laddad bil och sedan ta den på en långtur, tills batteriet blir halvfullt.
Över lag är oron för batteriets status i en begagnad elbil som sagt överdriven. De generösa garantierna och det faktum att batterierna tappar så pass lite i kapacitet, även efter tiotusentals körda mil, talar sitt tydliga språk. Den begagnade elbilens batteri är väldigt sällan en källa till problem.